Iran bemoeilijkt toegang Gmail

WASHINGTON - Het bewind in Iran heeft de eigen bevolking opnieuw beperkingen opgelegd wat betreft de vrije verspreiding van informatie. De autoriteiten in de islamitische republiek meldden woensdag dat het Gmail, de e-maildienst van Google, wil blokkeren.

Daarin lijken de Iraanse machthebbers te slagen, want het Amerikaanse internetbedrijf Google gaf een verklaring uit, waarin staat dat gebruikers van Gmail in Iran moeite hebben om toegang te krijgen tot de dienst. Google registreerde een forse afname in het gebruik van Gmail in Iran.

''Wanneer we blokkades van onze dienst ervaren, proberen we dat probleem zo snel mogelijk op te lossen omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen overal de mogelijkheid moeten hebben om online vrij te communiceren'', aldus Google. ''Helaas gaat het soms onze macht te boven.''

Revolutie

De actie van de Iraanse autoriteiten komt op een saillant moment. Donderdag herdenkt Iran de revolutie van 1979, toen de sjah werd verjaagd en islamitische geestelijken de macht grepen.

De oppositie in het land wil de gelegenheid aangrijpen voor een nieuwe massademonstratie tegen het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad en Opperste Leider Ali Khamenei.

Internet

Tijdens eerdere protesten maakte de oppositie op grote schaal gebruik van moderne communicatiemiddelen zoals e-mail, sms en sociale netwerksites als Facebook en Twitter. De autoriteiten hebben al van alles geprobeerd om deze vormen van communicatie tegen te houden.

Het Iraanse telecommunicatieagentschap maakte donderdag bekend dat het een eigen e-maildienst op wil zetten. Op die manier hoopt het regime zicht te krijgen op de communicatie tussen burgers.

Tip de redactie