AMSTERDAM - De Noorse softwaremaker Opera heeft een iPhone-versie van zijn webbrowser gemaakt. Of Apple die op het toestel zal toelaten, is nog afwachten.

Tot nu toe is de enige webbrowser op de iPhone het door Apple meegeleverde Safari. Apple heeft al meermalen applicaties de toegang tot zijn softwaredistributiekanaal de App Store geweigerd die een concurrent vormen voor Apples eigen producten. Ook een iPhone-versie van Opera werd eerder al eens afgewezen.

Officieel voert Apple daarbij als reden aan dat de software tot verwarring onder consumenten zou kunnen leiden, of beroept het zich op voorwaarden die het aan ontwikkelaars stelt.

Zo mogen iPhone-applicaties niet zelfstandig programma- of scriptcode interpreteren en uitvoeren. Een webbrowser doet dat doorgaans wel, bijvoorbeeld omdat veel websites javascript bevatten.

Schillen

Voor de iPhone zijn wel alternatieve browserapplicaties beschikbaar, zoals Mercury of VanillaSurf, maar dat zijn allemaal schillen om Safari. Opera zou de eerste zelfstandige webbrowser zijn.

Opera is van plan de browser te demonstreren op het Mobile World Congress, een vakbeurs die deze maand plaatsvindt in Barcelona.