SCHAUMBURG - Het Amerikaanse elektronicaconcern Motorola heeft in het derde kwartaal van dit jaar beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg ten opzichte van dezelfde periode van 2002 met 4,5 procent tot 116 miljoen dollar. De omzet groeide met hetzelfde percentage tot 6,83 miljard dollar. Dat heeft het concern maandag bekendgemaakt voor de opening van de effectenbeurs in New York.

Motorola publiceerde de resultaten eerder dan de bedoeling was. Het concern zou dinsdag na het slot van Wall Street met de cijfers komen, maar besloot beleggers eerder te informeren nadat het toonaangevende bureau Moody's Investors Service de waardering van Motorola had verlaagd. Als redenen noemde het bureau de aanhoudend zwakke omzet en de sterke concurrentie die het bedrijf ondervindt met zijn mobiele telefoons.

Ook voor het lopende kwartaal had Motorola goed nieuws voor beleggers. Het bedrijf verwacht een omzet tussen 7,5 en 7,8 miljard dollar tegen 7,7 miljard in het laatste kwartaal van 2002. Dat is meer dan analisten tot nu toe voorspelden. Ook de prognose van de winst per aandeel viel mee.

Over de eerste negen maanden van dit jaar had Motorola nog wel te maken met een vermindering van de omzet. Die zakte met 2,8 procent tot 19,58 miljard dollar. In het derde kwartaal ging het goed met de verkoop van mobiele telefoons. Ten opzichte van dezelfde periode van 2002 was er een groei met 19 procent tot 20,2 miljoen stuks. De omzet met computerchips bleef dalen. Motorola kondigde vorige week aan deze divisie af te splitsen en als zelfstandige onderneming naar de effectenbeurs te brengen. Daarvoor is nog geen tijdstip bepaald.