BRUSSEL - EU-commissaris voor ICT en Telecom Viviane Reding zal dinsdag in Straatsburg haar bezorgdheid uiten over een recente wijziging op het sociale netwerk Facebook, waardoor persoonlijke gegevens van gebruikers voortaan standaard voor iedereen toegankelijk zijn.

Dat heeft EurActiv, een website gespecialiseerd in nieuws over de EU, gemeld.

Facebook veranderde eind januari de standaardinstelling. Moesten gebruikers van de sociale website vroeger de standaardinstellingen veranderen om hun persoonlijk profiel voor iedereen toegankelijk te maken, sinds eind januari is die situatie precies omgekeerd.

Volgens EurActiv overweegt de Europese Commissie stappen te nemen tegen Facebook vanwege de wijziging van de standaard privacy-instellingen.

Rapport

Later op de dag presenteert de Europese Commissie een rapport over de bescherming van persoonlijke gegevens op sociale netwerken. Daarin komt Facebook juist naar voren als een van de bedrijven die uitblinken in de bescherming van die gegevens.

Het rapport is echter vorig jaar december opgesteld, voordat Facebook zijn beleid wijzigde.

Kroes

Dinsdag is ook de laatste dag voor Viviane Reding als EU-commissaris voor ICT en Telecom. Het Europees Parlement zal dinsdag naar verwachting haar goedkeuring verlenen aan de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie voor de komende vijf jaar. Neelie Kroes (VVD) neemt daarin de post van Reding over.