ZWOLLE - De politiekorpsen in het noorden en oosten van het land kampen nog altijd met computerproblemen. De problemen lijken wel iets minder te worden.

Inmiddels kunnen 3500 politiemedewerkers tegelijk inloggen, tegenover vorige week 3000, aldus de politie IJsselland maandag. In normale omstandigheden kunnen 13.000 politiemedewerkers zich tegelijk op het netwerk aansluiten.

Sinds 20 januari kampen de korpsen in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland met een traag en haperend computernetwerk. Onder meer aangiften en verslagen van aanhoudingen worden vertraagd verwerkt. Inmiddels zijn 750 noodcomputers in gebruik genomen.

Beheersbaar

De korpsen werken met één centraal systeem dat in Zwolle staat. Volgens de woordvoerder is het probleem redelijk goed beheersbaar. ''De veiligheid blijft gegarandeerd. Het wreekt zich vooral in de administratieve verwerking.'' Ook moeten rechercheurs elkaar achter de pc afwisselen. ''De ene rechercheur begint vroeger, een ander juist later.''

Informatie

Thuis achter de pc werken is niet voor elke agent een optie. ''Bepaalde informatie mag het pand niet uit. Dat moet dus hier verwerkt worden.''