AMSTERDAM - Een nepversie van Mozilla's populaire webbrowser Firefox wordt verspreid in combinatie met ongewenste software.

Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf eSoft op zijn weblog. De browser wordt ter download aangeboden op een website die sterke gelijkenis vertoont met de officiële site van Firefox.

Op de nagemaakte site wordt Firefox echter aangeboden in een pakketje met allerlei ongewenste reclamesoftware. Wie de nepversie installeert, krijgt daar een zogenoemde 'toolbar' bij van het bedrijf Pinball. Ook nestelt zich een ongevraagde applicatie op de computer die weerberichten aanbiedt, en worden gebruikers overstelpt met popup-reclames.

Spelfouten

De nagemaakte site is goed te herkennen voor wie zich er in verdiept. Zo bevat de homepage enkele opvallende spelfouten, en wordt Firefox 3.5 als meest recente versie aangeprezen, terwijl onlangs versie 3.6 verscheen. Voor minder ingevoerde bezoekers is echter onduidelijk dat de site niet in de haak is.

Volgens eSoft is het waarschijnlijk dat Pinball zelf niet betrokken is bij de nepbrowser. Bedrijven als Pinball laten de verspreiding van hun reclamesoftware doorgaans tegen commissie uitvoeren door partners, die het lang niet altijd nauw nemen met wet- en regelgeving. De voorwaarden van Pinball verbieden heimelijke installatie van Hotbar.

Opensource

Firefox is opensource software. Dat betekent dat derden onder bepaalde voorwaarden is toegestaan om aangepaste versies van de browser te maken en verspreiden.

Wel zijn de naam Firefox en het ontwerp van de officiële website van het project beschermd door het merken- en auteursrecht. Het is dus mogelijk dat Mozilla, de organisatie achter Firefox, stappen tegen de makers van de nepversie neemt. Onduidelijk is nog of dat inderdaad gebeurt.

De officiële versie van Firefox is te downloaden via www.getfirefox.com.