AMSTERDAM - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen een jongen die kwetsende uitspraken over Joden deed in een filmpje op de website GeenStijl.

Dat zei CIDI-onderzoeker Elise Friedman woensdag. GeenStijl ging vorige week langs in Utrecht bij een protest van het Nederlands Palestina Komitee tegen Israël.

Een verslaggever interviewde daar een jonge moslim. ''De Joden moeten gewoon uitgeroeid worden'', zei die. Ook vertelde hij dat hij mensen met een keppeltje wilde ''prikken''.

De jongen verklaarde dat er volgens hem geen verschil is tussen Israëliërs en Joden. ''Ze zijn voor mij hetzelfde. Ik haat de Israëliërs, dan haat ik de Joden ook.'' Als reden voor zijn opvattingen over deze bevolkingsgroep zei hij dat ze ''de Palestijnen, onze moslimbroeders, ruïneren''.

'Echt heel fout'

Het CIDI heeft aangifte gedaan van het beledigen en bedreigen van Joden. ''Wat die jongen zegt, is gewoon echt heel fout'', aldus Friedman. Volgens haar leiden zijn uitspraken bovendien tot extra polarisatie in de Nederlandse samenleving. Op internet verschenen naar aanleiding van het filmpje namelijk de nodige negatieve reacties over onder meer moslims.

Het is overigens onduidelijk of de jongen bij het protest betrokken was of dat hij een voorbijganger was. Ook is onbekend wie hij precies is.