AMSTERDAM - Bedrijven en privé-personen die niet in Nederland gevestigd zijn, kunnen zich binnenkort met .nl-domeinnamen registreren. Dat maakte Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) woensdag bekend.
SIDN

Het SIDN besliste tijdens een algemene vergadering dat er geen territoriale beperkingen meer zijn voor registratie van een .nl-domeinnaam waardoor het .nl-domein open staat voor aanvragers uit de hele wereld. Verder kunnen privé-personen een .nl-domeinnaam registreren op het tweede niveau en is er een mogelijkheid voor geschillenbeslechting (Alternative Dispute Resolution - ADR) in de vorm van arbitrage.

De arbitrageregeling is in eerste instantie beperkt tot merk- en handelsnaamrecht. De arbitrageregeling zal onder meer van toepassing zijn op alle nieuwe registraties en bij verhuizing of overdracht van een .nl-domeinnaam.

Het aanpassen van het registratiesysteem neemt enkele maanden in beslag. De verwachting is dat eind dit jaar de wijzigingen zijn doorgevoerd. In de tussenliggende tijd worden de deelnemers en de domeinnaamhouders geïnformeerd over de wijzigingen.