AMSTERDAM - De game-industrie is laks bij het voorkomen van verslaving aan spelletjes. De industrie ontloopt haar verantwoordelijkheid door te zwijgen over de verslavende werking van games, stelt het Rotterdamse onderzoeksbureau IVO dinsdag in Trouw.

Vooral spellen op internet leveren verslavingsproblemen op, schrijft IVO in het rapport dat dinsdag openbaar wordt. Bij veel internetgames opereer je in teamverband, wat ervoor zorgt dat veel gamers moeite hebben om te stoppen met het spel.

IVO zegt in de krant dat er in Nederland restricties zouden moeten zitten aan spellen. Games zouden bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen afgeven als de gebruiker te veel speelt. In veel Aziatische landen zitten er al restricties op games.

Hulp

Ook meent IVO dat de game-industrie haar gebruikers beter moet informeren over de verslavingsrisico's. Zo zouden ze kunnen vermelden waar consumenten kunnen aankloppen voor hulp bij gameverslavingen.

Volgens een woordvoerder van de game-industrie is het zinloos om waarschuwingen op de spellen te plaatsen, omdat dit toch geen zin heeft.

"Het zijn meestal heel kwetsbare mensen die sowieso vatbaar zijn voor verslavingen en moeilijk gedrag vertonen. Zij weten geen maat te houden", aldus de zegsman.

Relatie

Nederland telt tienduizenden gameverslaafden. Velen zijn door hun verslaving hun gezin of relatie kwijtgeraakt. Ze verwaarlozen zichzelf bovendien en komen soms zelfs niet eens aan slapen toe.

De meeste gameverslaafden zijn man. Slechts twee procent is vrouw.