LONDEN - De Britse geheime dienst MI5 beschuldigt China ervan computers van Britse zakenlui te hacken met behulp van relatiegeschenken als geheugensticks met virussen.

Zo kan de Chinese geheime dienst toegang krijgen tot gevoelige informatie. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag op zijn website.

Uit gelekte documenten van MI5 blijkt volgens de krant dat undercoveragenten van de Chinese geheime dienst Britse kopstukken uit het zakenleven benaderen op beurzen en ze overladen met relatiegeschenken en ''royale gastvrijheid''.

Zo zouden ''seksvallen'' gezet worden door dames op Britse zakenlieden en politici af te sturen voor een seksueel avontuurtje, waarmee de kopstukken later gechanteerd kunnen worden.

Smartphone

Twee jaar geleden werd de smartphone van de Britse premier Gordon Brown gestolen in de hotelkamer van een medewerker van Brown, nadat de medewerker door een vrouw in Shanghai was opgepikt in een hoteldisco.

Ook waarschuwt MI5, dat het aannemelijk is dat in hotelkamers in Chinese grote steden afluisterapparatuur is geïnstalleerd en dat er gevallen bekend zijn dat hotelkamers doorzocht zijn.