AMSTERDAM – De Universiteit van Tilburg heeft een eigen sociaal netwerk ontwikkeld. Clique zou privacyvriendelijker zijn en zich meer richten op ‘echte’ relaties.

Dat meldt ICT-nieuwssite Webwereld.nl zaterdag.

Ontvrienden is bij Clique overbodig. Als je een langere periode niet met iemand hebt gecommuniceerd verdwijnt die persoon vanzelf uit je netwerk.

Afschermen

Bovendien kan je per bericht aangeven wie het mag lezen en wie niet. Ook kan je bepaalde delen van je profiel afschermen voor collega’s terwijl deze wel voor ‘echte’ vrienden te zien zijn.

Het sociaal netwerk is onderdeel van TILT, het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van de universiteit. TILT doet onder andere onderzoek naar sociale netwerksites.

Privacy

Het idee is geboren uit het feit dat bestaande netwerken, zoals Facebook, LinkedIn en Hyves, de privacy van gebruikers vaak slecht beschermen, aldus het team achter Clique.

"In het alledaagse leven hebben we verschillende gezichten: je laat op je werk andere kanten van jezelf zien dan thuis, en weer andere kanten als je in de supermarkt bij de kassa staat. In sociale netwerk sites heb je maar één gezicht, en ziet iedereen hetzelfde beeld", vertelt techniekfilosoof Bibi van den Berg van de Universiteit van Tilburg. "Wij hopen met Clique een steentje bij te dragen aan het veiliger en beter maken van sociale netwerksites."