AMSTERDAM - Klokkenluiderssite Wikileaks, waar bezoekers anoniem gevoelige documenten kunnen openbaren, sluit voorlopig de digitale deuren. De site heeft geen geld meer.

Dat meldt Wikileaks zelf op de website. De site kwam het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws, onder andere met de publicatie van documenten over de giflozingen van het bedrijf Trafigura in Ivoorkust, privémailtjes van de Amerikaanse vicepresidentskandidate Sarah Palin en intern handboek voor gevangenenbewaarders in Guantánamo Bay.

Eind december maakte de site bekend zich op IJsland te willen vestigen. Het eiland zou zich ontwikkelen tot een soort 'digitaal Zwitserland', waar Wikileaks zich beschermd zou kunnen voelen tegen juridische aanvallen.

Geldnood

Vooralsnog heeft de site echter acutere problemen dan boze advocaten. Wikileaks zegt minimaal zo'n 200.000 dollar nodig te hebben om de site draaiende te houden. De medewerkers worden dan nog niet betaald. Zouden die een beloning krijgen voor hun inzet, dan is zelfs 600.000 dollar nodig, meldt Wikileaks.

Een inzamelingsactie leverde tot nu toe zo'n 130.000 dollar op, onvoldoende om in de lucht te blijven.