NEW YORK - De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst geschreven. Die was vooral te danken aan de vraag naar het nieuwe Windows 7.

Microsoft maakte de resultaten donderdag nabeurs bekend. De nettowinst steeg met 60 procent tot 6,6 miljard dollar. Ook de omzet steeg significant met 14 procent tot ruim 19 miljard dollar.

Een exceptionele vraag naar het nieuwe besturingssysteem Windows 7 stond aan de basis van de groei van de omzet, zei financieel topman Peter Klein in een toelichting op de cijfers.

Windows 7

Het besturingssysteem werd in oktober officieel gelanceerd als opvolger van het geflopte Windows Vista. Dat werd eerder slecht ontvangen, omdat consumenten de software traag en onhandig vonden. Ook kon Vista aanvankelijk niet overweg met oudere computerprogramma's en met veel randapparatuur, zoals printers en modems.

In Windows 7 zijn die problemen opgelost. Het besturingssysteem profiteert bovendien van het feit dat computers sinds de introductie van zijn getroubleerde voorganger aanzienlijk krachtiger zijn geworden.

Eind december bedroeg het marktaandeel van Windows 7 gemeten naar omzet in Nederland al zo'n 55 procent.