TOKIO/SHANGHAI - Een gadget met dezelfde naam als de woensdag door het Amerikaanse computerconcern Apple gepresenteerde iPad, een soort kruising tussen een iPhone en een laptop, is al jaren te koop in de Verenigde Staten.

Elektronicaconcern Fujitsu beweerde vrijdag dat het de eigenaar is van de naam iPad. Mogelijk legt het Japanse bedrijf een claim neer bij Apple.

Volgens een Fujitsuwoordvoerder heeft het bedrijf de naam iPad al in maart 2003 gedeponeerd bij het Amerikaanse octrooibureau US Patent and Trademark Office. De registratie is echter nog niet rond, aldus de zegsman.

De iPad van Fujitsu is een klein draagbaar apparaat met een aanraakscherm, dat door winkelpersoneel kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de voorraden te beheren. Het is sinds 2002 op de markt en wordt vooral in de Verenigde Staten gebruikt.

China

In China is daarnaast al zeker een half jaar een soort 'kloon van de iPad' op de markt onder de naam P88, zo meldden Chinese media vrijdag.

De P88 werd gelanceerd in augustus. Het apparaat heeft een groter scherm, snellere processor en groter geheugen dan de iPad. Ook is de P88 uitgerust met usb-poorten, die de iPad niet heeft.

Surfen

De iPad van Apple is een ultradun apparaat met een aanraakscherm ter grootte van ongeveer een A4 en kan worden gebruikt om op internet te surfen, te e-mailen, films te bekijken, te gamen en kranten en boeken te lezen.