AMSTERDAM - SP-Kamerlid Arda Gerkens is het oneens met de nominatie van het voorstel voor een wettelijk downloadverbod voor de Big Brother Award, een jaarlijkse 'prijs' die wordt uitgereikt voor de grootste aanslag op de privacy van burgers.

Gerkens was voorzitter van een Kamercommissie die de toekomst onderzocht van het auteursrecht op internet. De commissie stelde in een rapport voor om zonder toestemming downloaden van auteursrechtelijk beschermde films en muziek te verbieden. Op dit moment is in Nederland alleen het verspreiden daarvan verboden.

Volgens de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF), die de Nederlandse versie van de prijsuitreiking organiseert, betekent de handhaving van zo'n downloadverbod dat de overheid de online activiteiten van miljoenen Nederlanders zou gaan controleren.

De commissie stelt volgens BOF in het rapport voor gebruik te maken van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie die het mogelijk zou maken om de inhoud van dataverkeer vast te stellen.

Niet eens

Gerkens laat in een reactie aan de jury van de Big Brother Awards weten het niet met de nominatie eens te zijn. Volgens haar bedoelde de commissie alleen dat DPI kan worden gebruikt om een betaalmodel op te zetten. Daarbij zou het internetverkeer van consumenten met hun toestemming worden geregistreerd, zodat na afloop kan worden afgerekend.

'Fingerprinting'

BOF citeert echter een passage uit het rapport waarin wordt gesteld dat de technologie wel kan worden gebruikt om auteursrechtenschendingen op het internet aan te pakken: "Door middel van DPI kan men zien wat er over het internet gaat. Door middel van 'fingerprinting' kan men zelfs muziek en films opsporen."

De burgerrechtenbeweging houdt aan zijn nominatie vast. Volgens BOF is het grootschalig registreren en controleren van het internetgedrag van burgers een logisch gevolg van de handhaving van het downloadverbod, ook als de commissie-Gerkens dat niet zo bedoeld zou hebben.

Genomineerden

Onder de andere genomineerden voor een Big Brother Award zijn de Paspoortwet, die burgers verplicht om hun vingerafdruk te laten afnemen als ze een nieuw reisdocument aanvragen, de mobiele naaktscanners die de politie wil inzetten, het online quizbedrijf Advance, dat gevoelige informatie over twee miljoen Nederlanders verzamelde en zonder toestemming verkocht voor marketingdoeleinden, en minister Ab Klink van Volksgezondheid, die privacybezwaren tegen het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) volgens BOF te simpel terzijde schuift.

De 'prijzen' worden op 5 februari uitgereikt tijdens een gala in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.