AMSTERDAM - Zoekmachine Ixquick biedt gebruikers sinds donderdag de mogelijkheid om de zoekresultaten van zijn dienst volledig anoniem te bezoeken.

De site biedt daartoe linkjes aan die de bezoeker via een zogenoemde proxyverbinding naar het zoekresultaat leiden. Daardoor is voor de eigenaar van de website niet te achterhalen wat het internetadres van de bezoeker is: in plaats daarvan wordt het adres van de proxyserver doorgegeven.

Volgens Ixquick biedt de nieuwe dienst bezoekers volledige privacy. Niet alleen wordt hun ip-adres verborgen, ook kunnen de bezochte websites bijvoorbeeld geen cookies op de computer van de anonieme bezoeker plaatsen, en wordt javascript op die sites niet uitgevoerd.

Trager

Ixquick waarschuwt wel dat bepaalde functionaliteit op de websites daardoor mogelijk niet werkt. Ook is het surfen via de proxy trager.

De Nederlandse zoekmachine profileert zich al jaren als privacyvriendelijk alternatief voor grotere concurrenten als Google, Bing en Yahoo. Ixquick slaat geen gegevens over zijn bezoekers op, zoals ip-adressen of gebruikte zoektermen.