AMSTERDAM – In China is de zoekmachine Goojje.com gelanceerd, een overduidelijke kloon van Google, dat kort geleden het land dreigde te verlaten vanwege censuurregels.

Naast het zusje van Google zag YouTubecn.com, dat videoplatform Youtube.com imiteert, onlangs het levenslicht, zo melden buitenlandse media.

Volgens Reuters roept Goojje zijn grote broer op China niet te verlaten. “Zus was erg blij toen broer liet weten nog niet weg te gaan voor zus”, zo zou er op de site te lezen staan. De Chinese versie biedt niet alleen een zoekfunctie, maar ook de mogelijkheid sociaal te netwerken.

Oudere zus

De naam is gebaseerd op een woordspeling. Het woord ‘jie’ betekent in het Chinees ‘oudere zus’. De laatste letters van google vormen het woord ‘gle’, wat zoveel betekent als ‘grote broer’.

Goojje imiteert niet alleen Google, maar verwijst en passant ook naar Baidu.com, de grootste zoekmachine in China. In het logo van de Google-kloon is namelijk de voor Baidu kenmerkende hondenpoot terug te vinden. 

Censuur 

Het is onduidelijk wie de site heeft geïntroduceerd, maar Goojje houdt zich bij het genereren van de zoekresultaten in ieder geval aan de censuurregels die in China voor het internet gelden.

Na een aanval van hackers vanuit China op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten, besloot het internetbedrijf zijn zoekresultaten niet langer aan censuur te willen onderwerpen. Het communistische land vindt echter dat het concern zich aan de Chinese regels moet houden.

Geblokkeerd

De twee projecten werden een dag na elkaar gelanceerd, vlak na het dreigement van Google, half januari. YouTubecn.com biedt volgens persbureau The Press Association video’s van het echte YouTube, dat in China geblokkeerd is.

De Chinese overheid pakt illegale websites meestal hard aan, maar heeft tot nu toe nog geen actie ondernomen om de nieuwe versies van Google en YouTube te weren.