AMSTERDAM - Oracle gaat een online versie uitbrengen van het gratis kantoorsoftwarepakket OpenOffice. De op de zakelijke markt gerichte 'cloudsoftware' wordt een directe concurrent voor Microsoft Office en voor Google Docs.

OpenOffice is een project van technologiebedrijf Sun, dat door Oracle is overgenomen. De overname kreeg eerder deze maand goedkeuring van de Europese Commissie, nadat eerder de Amerikaanse mededingingsautoriteiten de aankoop al hadden gefiatteerd. Oracle presenteerde woensdag zijn plannen met het bedrijf.

Daaronder is de lancering van een eigen kantoorsoftwarepakket. Programma's voor het bewerken van tekstbestanden, spreadsheets en presentaties ontbraken tot dusverre in het aanbod van Oracle, dat vooral bekend is van zijn database- en klantbeheersoftware. Sun bood daarentegen al geruime tijd het pakket StarOffice aan, een versie van OpenOffice met betaalde ondersteuning.

Oracle Cloud Office

Die software gaat verder onder een nieuwe naam, en krijgt bovendien gezelschap van een online versie, Oracle Cloud Office. Dat laatste pakket, dat sterk wordt geïntegreerd met de desktopvariant, maakt het mogelijk om bestanden vanaf een willekeurige computer met een webbrowser en een internetverbinding te openen en te bewerken.

Daarmee gaat Oracle rechtstreeks de concurrentie aan met rivaal Microsoft, dat naast zijn traditionele kantoorpakket Microsoft Office ook een cloudversie aanbiedt. Ook Google is actief op die markt, met een op zakelijke gebruikers gerichte betaalde versie van Google Docs.

MySQL

Oracle maakte verder nadere details bekend over zijn plannen met databasesoftware MySQL, ook een belangrijk product van Sun. De toekomst van MySQL was het voornaamste punt van zorg van de mededingingsautoriteiten, die vreesden dat Oracle de opensource software zou verwaarlozen uit angst dat het de positie van Oracles commerciële database zou ondermijnen.

Oracle zegt echter dat het MySQL blijft ondersteunen en ontwikkelen, en handhaaft de werknemers die bij de database zijn betrokken. Volgens het bedrijf is MySQL een 'waardevolle aanvulling' op het portfolio, en gaat het de software actief aanprijzen.