AMSTERDAM - Apples presentatie van zijn tablet-computer iPad is lauw ontvangen. Commentatoren zijn vooral teleurgesteld dat het apparaat - net als de iPhone - maar één applicatie tegelijk kan draaien, en geen Flash ondersteunt.

De verwachtingen waren hooggespannen, memoreerde ook Apple-topman Steve Jobs dinsdag. Met kennelijke instemming citeerde hij de Wall Street Journal, die had geschreven dat voor het laatst zoveel opwinding bestond over een tablet toen daar "een paar geboden op stonden".

Volgens Jobs presenteerde Apple met de iPad een "magisch en revolutionair product", maar veel commentatoren denken daar anders over.

Beperkingen

Hoewel de iPad volgens Apple de ruimte moet opvullen tussen de iPhone en de Macbook, lijkt het apparaat in veel opzichten toch sterker op het telefoontoestel dan op de laptop. Zo is op de iPad hetzelfde besturingssysteem geïnstalleerd als op de iPhone, en dat brengt een aantal beperkingen met zich mee.

Veel van de tekortkomingen die technologieblog Gizmodo bijvoorbeeld op een rijtje zet, deelt de iPad dan ook met de iPhone. Zo is het op het apparaat niet mogelijk om verschillende applicaties tegelijk te draaien. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld niet tegelijkertijd surfen op internet en luisteren naar muziek via online radiostation Pandora.

Flash

Ook ondersteunt de iPad geen Flash, een op internet alomaanwezige technologie om filmpjes af te spelen of interactieve elementen aan websites toe te voegen.

Daarnaast beschikt de iPad niet over een camera, over aansluitingen voor usb-apparatuur of sd-kaartjes waarmee de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid, of over een HDMI-uitgang, waarmee gebruikers hun bij iTunes aangeschafte films en tv-series in hoge beeldkwaliteit op een hd-televisie kunnen bekijken.

Ecosysteem

Bovendien is de iPad opgenomen in het gesloten ecosysteem dat Apple de laatste jaren rond zijn gadgets heeft opgebouwd. Gebruikers kunnen muziek en films kopen via iTunes, applicaties downloaden uit de App Store, en nu ook elektronische boeken aanschaffen via het programma iBook - allemaal van Apple.

Steve Jobs wees er tijdens zijn presentatie dinsdag op dat Apple dankzij die strategie - gemeten naar omzet - inmiddels het grootste mobiele bedrijf ter wereld is. Concurrenten als Nokia, Samsung en Sony heeft het achter zich gelaten. Van Apples muziekspeler iPod zijn inmiddels 250 miljoen exemplaren verkocht, en het bedrijf beheert 125 miljoen klantprofielen met daaraan gekoppelde creditcards.

Maar voor gebruikers betekent de koppeling van de iPad met de App Store een beperking: het is niet mogelijk om software op het apparaat te installeren die niet uit Apples softwarewinkel afkomstig is.

Damesverband

Op internet waren de reacties op de iPad dinsdag niet zo enthousiast als bij eerdere productaankondigingen van Apple, zoals de iPhone. Op Twitter maakten veel gebruikers zich vrolijk over de naam iPad, die associaties zou oproepen met damesverband. Grapjassen monteerden zelfs razendsnel een filmpje waarin Adolf Hitler zich opwindt over de teleurstellende specificaties van het apparaat.