AMSTERDAM - Op een drukbezochte persbijeenkomst in San Francisco heeft Apple woensdagmorgen (plaatselijke tijd) zoals verwacht een tabletcomputer onthuld. Het apparaat gaat iPad heten en is over twee maanden wereldwijd verkrijgbaar.

Volgens Apple-topman Steve Jobs moet de iPad de plaats innemen tussen smartphones en laptops, al bleek het apparaat bovendien een geduchte concurrent te zijn van e-readers als de Kindle van Amazon.

De iPad lijkt inderdaad nog het meest op een kruising tussen een iPhone en een Macbook, de laptoplijn van het bedrijf. Het apparaat is met een aanraakscherm van 9,7 inch aanzienlijk groter dan Apples bekende telefoon, maar het gewicht van nog geen 700 gram is een stuk lager dan dat van laptops en de meeste netbooks.

3G

Het apparaat is beschikbaar in uitvoeringen met en zonder een mobiele dataverbinding via het telefoonnetwerk (3G). De versie met een 3G-verbinding is echter alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Wel zijn alle iPads uitgerust met een wifi-ontvanger.

Een fysiek toetsenbord ontbreekt, maar de iPad beschikt wel over een oproepbaar toetsenbord op het aanraakscherm. Volgens Jobs werkt dat net zo natuurlijk als een fysiek exemplaar.

iWork

Dat laatste is van belang, want Apple presenteerde een aangepaste versie van zijn kantoorsoftwarepakket iWork, die op de iPad kan draaien. Gebruikers kunnen dus tekstbestanden, presentaties en spreadsheets op het apparaat bewerken. Wie daarbij toch niet overweg kan met het aanraakscherm, kan een los toetsenbord aanschaffen.

Op de iPad kunnen daarnaast vrijwel alle applicaties worden geïnstalleerd die nu al beschikbaar zijn voor de iPhone en de iPod Touch. Volgens Apple zijn dat er al ruim 140.000. Ook is sinds woensdag een ontwikkelpakket beschikbaar waarmee programmeurs software speciaal voor de iPad kunnen maken.

iBooks

Meest opmerkelijk is dat de iPad ook fungeert als e-reader. Daartoe is het uitgerust met de applicatie iBooks, waarmee digitale boeken kunnen worden gedownload uit de iBookstore. Apple heeft daartoe contracten afgesloten met vijf grote Amerikaanse uitgeefconcerns.

Het bedrijf, dat dankzij het succes van de iPod eerder de grootste speler werd op de markt voor digitale muziek, is daarmee een geduchte concurrent voor bijvoorbeeld Amazon, dat e-books verkoopt via zijn e-reader Kindle. Dat het hard kan gaan bewees Apple al met de iPod: daarvan zijn nu wereldwijd 250 miljoen exemplaren verkocht, maakte Jobs woensdag bekend.

Twee maanden

De iPad is straks verkrijgbaar in zes verschillende uitvoeringen. Apple verkoopt modellen met en zonder 3G-verbinding, en die zijn te koop met 16, 32 of 64 gigabyte geheugen. Zonder 3G kosten die in de Verenigde Staten 499, 599 of 699 dollar, de versies mét mobiele dataverbinding zijn 130 dollar duurder. Nederlandse prijzen zijn nog onduidelijk.

De iPads zonder 3G-verbinding zijn volgens Apple over 60 dagen wereldwijd verkrijgbaar. Voor de 3G-versie, die voorlopig alleen in de VS te koop is, moeten belangstellenden een maand langer geduld hebben.

Apple onthult iPad