AMSTERDAM – De twitterstop van oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn was hem niet opgelegd door zijn partijleider Mark Rutte.

Dat stelt hij in een vraaggesprek met NU.nl. Boekestijn heeft de twijfelachtige eer de eerste politicus te zijn die in ernstige verlegenheid kwam door een tweet.

In zijn berichtje op het microblog, in maart vorig jaar, noemde hij Chinezen spleetogen. Toen bij hem de ophef doordrong stopte hij direct met twitteren. “Dat heb ik mezelf opgelegd. Ik schaamde me dood. Het was natuurlijk volkomen onschuldig, maar je moet als Kamerlid nooit zo'n fout maken.”

Nadat hij vanwege het zoveelste 'boekestijntje' was afgetreden pakte de overtuigd twitteraar meteen zijn hobby weer op.

Goed, die opmerking over spleetogen was ongelukkig. Maar dan kunt u toch nog wel blijven twitteren?

“Toen heb ik tegen mezelf gezegd: Arend Jan, dat kun je niet. Dat gaat fout. Ik ben iemand die grappen maakt. Er zit iets stouts in me. Ik ben blij dat mijn collega-woordvoerders het niet tegen me hebben gebruikt. Maar in de politiek is het dodelijk.”

“Spleetogen kan je op verschillende manieren gebruiken. In de kroeg heeft het iets studentikoos. Anderen lezen het als een soort racisme. Dat was natuurlijk helemaal niet zo. Ik was boos op mezelf en blij dat mijn vader niet meer leefde. Die zou teleurgesteld in me zijn.”

Dus de twitterstop had niks te maken met door Rutte opgelegde fractiediscipline?

“Ik heb nooit gehoord dat het niet meer zou mogen, ik heb het zelf besloten.”

Bent u blij dat u weer gewoon kunt twitteren?

“Ik vind het heel leuk. Al gebruik ik het niet om te zeggen dat ik ga poepen of eten. Maar de aforismen die je terugleest zijn zo leuk. Het laatst zag ik iemand twitteren: 'Wat heb ik een hekel aan de Westerse cultuur van zelfhaat, ik word maar moslim'. Heerlijk! Haha.”

“Dat eerste deel klopt echt. Wij hebben het altijd gedaan. Afrika is arm door ons. In de Islamitische cultuur is dat natuurlijk niet zo. Op Twitter wordt zo'n spreuk geretweet en gaat het de hele wereld over. Dat is wel iets heel leuks, toch? Ik zie daar niks kwaads in.”

Twitter wordt steeds meer gebruikt om de kiezer aan te spreken. Kijk naar politieke twitteraars als CDA'ers Verhagen en De Vries. Begrijpt Rutte voldoende wat de mogelijkheden zijn?

“Ja, hij twittert zelf niet. Maar Paul de Krom bijvoorbeeld wel. En wie nog meer bij de VVD?”

Niemand binnen de fractie volgens mij.

“Eigenlijk alleen Paul, he? Moeten ze meer gaan doen. Twitter is echt belangrijk, hoor. Ik had een linkje van mijn nieuwe website getwitterd. Via die link kwamen al 150 mensen naar die site.”

Nu je weer twittert zijn je tweets splijtender dan voorheen. Vind je het leuk om reacties op te wekken?

“Ik kan vooral genieten van de oppervlakkigheid van politiek correcte mensen. Bijvoorbeeld toen ik begon over de inval in Irak. Mensen worden dan boos, omdat je niet mag zeggen dat je daar voor was. En ze worden nog kwader als ik stel dat anders Saddam zijn volk nu nog aan het onderdrukken zou zijn. Soms zijn oorlogen nodig, maar dat wil de grachtengordel niet horen.”