ROTTERDAM - De spelcomputer heeft de personal computer overtroffen als entertainer. Volgens het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw Research verkopen grote ketens als Dixons, Free Record Shop en Bart Smit nu meer spelletjes voor bijvoorbeeld de Xbox, de Playstation en de GameCube dan cd-roms voor de pc.

Uit donderdag gepubliceerde cijfers blijkt dat de omzet van games voor de spelcomputers in het eerste halfjaar is uitgekomen op ruim 51 miljoen euro, 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een op de vijf huishoudens bezit inmiddels een Xbox (Microsoft), Playstation (Sony) of GameCube (Nintendo).

Entertainmentsoftware voor de pc kwam niet verder dan 41,5 miljoen euro. Dit is een daling van bijna 10 procent. De verkoop van pc-software is vooral gedaald doordat consumenten cd-roms met infotainment en naslagwerken steeds meer links laten liggen. Bronnen op internet blijken voor velen voldoende om hetzelfde doel te bereiken.

De opmars van de spelcomputer is al enige tijd zichtbaar. Vorig jaar nam de verkoop van spelcomputersoftware met 55 procent toe tot miljoen euro. Door de prijzenslag tussen de grootste aanbieders is een GameCube al vanaf 99 euro te koop. Het meeste geld wordt verdiend met de spelletjes, die gauw 50 euro kosten.