AMSTERDAM - De wens van PvdA-kamerlid Martijn van Dam om via de wet uitwassen met sms-abonnementen in te dammen, verandert niets aan de huidige situatie. Ook heeft de partij een draai van 180 graden gemaakt ten opzichte van een dag eerder.

Dat stelt Arda Gerkens van de SP. Zij reageert daarmee op uitlatingen van haar collega op NU.nl.

"Eigenlijk wil hij de huidige gedragscode in de wet vastleggen", stelt ze. Ze wijst erop dat het ook nu al mogelijk is om sms-abonnementen via de provider te blokkeren en dat zoiets geen oplossing is. Om dat via de wet te regelen voegt volgens haar niets toe.

Zwart-wit

Providers houden zich redelijk aan het verzoek van mensen die vragen om geen sms-abonnementen aan te gaan. De keuze is nu zwart-wit en dat zal door wetgeving niet veranderen: "Je blokkeert dan meteen alles en dat is niet wat je wilt. Eigenlijk wil je niet opgelicht worden."

Ook een extra controle-sms'je voor het aangaan van een abonnement, zoals Van Dam wil, verandert niets aan de huidige situatie. "Je krijgt nu ook al een bevestigings-sms dat je met ja moet beantwoorden", weet ze. "Als een jongere nu bevestigt dan zal hij dat een tweede keer ook doen."

Andere regelgeving

Gerkens pleit al langer voor wetgeving, maar die moet wat haar betreft wel effectief zijn en veel verder gaan. "Er is een gedragscode, de Consumentenautoriteit deelt fikse boetes uit, maar het gaat nog steeds mis," concludeert ze. "De oplossing is niet de code strenger maken en wettelijk vastleggen. De code is nu al handhaafbaar via die Consumentenautoriteit."

Ze wil het liefste dat jongeren tot 16 jaar een papieren overeenkomst moeten afsluiten om een sms-abonnement af te nemen. "Het is heel gek dat dat niet gebeurt, want het gaat hier om veel geld", betoogt ze. "In sommige gevallen gevallen gaat het om sms-diensten met kosten van duizend euro of meer. Het telefoonabonnement zelf, van soms maar 7,95 euro per maand, staat wel op papier."

Verder zou meteen ook een einde moeten worden gemaakt aan de omgekeerde bewijslast. Nu legt de provider het probleem van een sms-abonnement bij de klant, die moet aantonen geen abonnement te hebben aangevraagd. "In 4 procent van de gevallen krijgt de klant gelijk", verzucht ze. "Zeker bij enkele tientjes nemen mensen niet de moeite om door te zetten. Dat moet veranderen."

Spoeddebat

Het Kamerlid pleit al langer voor het aanpakken van dit probleem, maar zegt weinig van de PvdA te hebben gezien. "Ik wilde een spoeddebat aanvragen", vertelt ze. Gerkens kreeg steun van Vendrik (GroenLinks), Grouw (PVV) en Atsma (CDA). "Van Dam wilde afwachten tot staatssecretaris Heemskerk (PvdA) met een nieuwe gedragscode komt."

Dat de PvdA nu pleit voor wetgeving verbaast haar dan ook. "Als die er is, nodig ik de PvdA uit om aan te haken en echte stappen te zetten om dit probleem op te lossen."