AMSTERDAM - De voormalige directeur van World Online (WOL), Nina Brink, wordt definitief niet vervolgd door justitie voor haar rol bij de geflopte beursgang van de internetaanbieder. Het advocatenduo Spong en Hammerstein had bezwaar gemaakt tegen een eerdere beslissing om Brink niet te vervolgen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een klaagschrift ongegrond verklaard, aldus de raadslieden van Brink donderdag.

Het draait hierbij om de dramatisch verlopen beursgang van World Online in het jaar 2000. De aandelen werden tegen een koers van 43 euro in de markt gezet, maar direct daarna begon een gestage daling. Binnen een jaar werd World Online van de beurs gehaald door Tiscali. Deze Italiaanse onderneming betaalde uiteindelijk ongeveer euro per aandeel.

Spong en Hammerstein zijn van mening dat beleggers voor de beursgang niet goed zijn voorgelicht. In het prospectus werd niet helder omschreven dat WOL-oprichtster Nina Brink vlak voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht.

Beursgang

Rondom deze beursgang zijn meer boze beleggers actief die van verschillende partijen een schadevergoeding eisen. Spong en Hammerstein konden donderdag nog niet reageren op de uitspraak van het gerechtshof, die onherroepelijk is.

De Economische Controledienst heeft de zaak onderzocht. Bovendien was er een gerechtelijk vooronderzoek onder verantwoordelijkheid van de rechter-commissaris in Amsterdam. Vervolgens is er geconcludeerd dat er niet is gebleken dat Brink strafbare feiten heeft begaan.

Klaagschrift

Naar aanleiding van het klaagschrift van Spong en Hammerstein diende Brink een klacht in bij de Deken van de Orde van Advocaten omdat zij het moddergooien in haar richting meer dan zat was. Deze klacht werd afgewezen.