ENSCHEDE - De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) zegt dat het computernetwerk van de Universiteit Twente (UT) één van de grootste Europese centra voor de verspreiding van illegale software, films en muziek is.

Dit heeft de organisatie die piraterij van muziek, films en software onderzoekt, vrijdag gezegd. Volgens Brein verspreiden studenten van de Universiteit Twente op 'zeer grote schaal' illegale software, films en muziek via het computernetwerk van de universiteit.

Volgens de directeur van de afdeling Opsporing van Brein, T. Kuik, is dit een zeer lucratieve bezigheid. "Ze worden door criminelen benaderd om bijvoorbeeld een computer, speciaal bedoeld voor deze handel, in hun kamer te zetten", zegt Kuik.

De Universiteit Twente staat internationaal bekend als een centrum waar zeer veel illegale computerbestanden worden uitgewisseld, aldus Brein.

Alles

Het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft, Windows XP, de film Harry Potter en de steen der wijzen en kinderporno, alles is volgens Brein op het netwerk te vinden. "Tot nu toe doet de UT niks aan deze handel. De universiteit moet haar verantwoordelijkheid nemen en proberen tot een oplossing te komen", zegt Kuik.

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de UT geen aanwijzingen heeft dat er op dergelijke schaal in illegale software wordt gehandeld.

"Als we zoiets zouden tegenkomen, nemen we natuurlijk maatregelen. Het is echter onmogelijk om al het dataverkeer van zo'n 2000 gebruikers te controleren", vertelt de woordvoerder. De universiteit heeft wel een bericht doen uitgaan, waarin ze meldt wat men wel mag doen op het netwerk en wat niet.