AMSTERDAM – De vorige week gepresenteerde Google-telefoon Nexus One heeft een beroerde eerste week gedraaid. Er worden veel klachten gemeld en de verkoop valt tegen.

Analistenbureau Flurry stelt dat er in de eerste week 20.000 van deze smartphones, die vooralsnog alleen beschikbaar zijn in de VS, Groot Brittannië, Singapore en Hong Kong, zijn verkocht.

Dat steekt schril af bij de andere toestellen met besturingssysteem Android. Zo ging de myTouch 3G in de eerste week 60.000 keer over de toonbank. De Droid deed het nog iets beter met 250.000 exemplaren.

Ter vergelijking, de derde generatie iPhone werd in de eerste week maar liefst 1,6 miljoen keer verkocht. Als oorzaak voor de slechte verkoopcijfers noemt Flurry de ‘soft launch’ van de telefoon. Anders dan bij de Droid werd er weinig geïnvesteerd in marketing.

Ook is de telefoon niet in de winkel te krijgen, maar alleen beschikbaar via de Google-webshop. Ook waren de recensies kritisch en komen er veel klachten binnen over slecht 3G-bereik en slechte service.