AMSTERDAM - Een groot zogenoemd 'botnet' is deze week ontmanteld toen internetproviders zijn commandoservers uitschakelden. Het Lethic-botnet was op dat moment verantwoordelijk voor zo'n 10 procent van alle spam.

Het overgrote deel van de ongewenste e-mailreclame wordt verzonden via botnets, netwerken van pc's die zijn besmet met virussen of andere kwaadaardige software, en zo door cybercriminelen kunnen worden ingezet om onder meer spam te verspreiden. De 'zombies', zoals besmette computers wel worden aangeduid, krijgen hun opdrachten van centrale servers.

Spambestrijders en veiligheidsonderzoekers richten zich steeds meer op die commandoservers om botnets uit te schakelen. Dat blijkt een effectieve methode te zijn: nadat beveiligingsbedrijf Neustar en een aantal internetproviders op die manier het Lethic-botnet uit de lucht haalden, daalde het spamvolume met zo'n 10 procent.

McColo

Een nog veel spectaculairder resultaat werd in het eind 2008 geboekt toen het malafide Californische webhostingbedrijf McColo van internet werd afgesloten. McColo was de thuishaven van de commandocentrales van verschillende grote botnets. Direct nadat het bedrijf zijn activiteiten moest staken, werd wereldwijd volgens veel metingen enige tijd tweederde minder spam gesignaleerd.

Korte duur

Doorgaans is de vreugde van korte duur: cybercriminelen weten de infrastructuur van hun botnets meestal snel te herstellen. Ook de zombiecomputers uit het Lethic-netwerk zoeken volgens de onderzoekers inmiddels contact met andere servers.