AMSTERDAM - Internet in China is open. Dat heeft een regeringswoordvoerster gezegd in een reactie op het voornemen van Google om de resultaten van zijn zoekmachine niet langer te censureren.

Volgens woordvoerster Jiang Yu van het ministerie van Buitenlandse Zaken moedigt de regering de ontwikkeling van internet aan, zo meldt de BBC. Het land verwelkomt buitenlandse internetbedrijven als die zich houden aan de Chinese wet.

Google dreigde zich dinsdag terug te trekken uit de Volksrepubliek nadat het bedrijf had ontdekt dat hackers hadden getracht zich toegang te verschaffen tot de accounts van Chinese mensenrechtenactivisten bij Googles maildienst GMail.

Censureren

De internetgigant wil de resultaten van de lokale versie van zijn zoekmachine niet langer censureren. Het bedrijf wil daarover in gesprek met de Chinese autoriteiten.

Wie in China informatie zoekt over politiek gevoelige onderwerpen als Tibet, democratie of mensenrechten, krijgt een melding dat sommige resultaten zijn weggelaten om te voldoen aan lokale wetgeving.

'Maat is vol'

Het bedrijf zegt in 2006 schoorvoetend akkoord te zijn gegaan met het censureren van zijn zoekresultaten om de Chinese bevolking in ieder geval van enige informatie te kunnen voorzien, maar nu is de maat vol.

"De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke", aldus Google, "en we weten dat dit mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben."

Groeimarkt

China geldt als een van de belangrijkste groeimarkten op internet. Veel westerse technologiebedrijven stonden de afgelopen jaren voor de lastige keuze om aan de Chinese wetgeving te voldoen, of de honderden miljoenen internetters in het land links te laten liggen.

Google is in China een minder dominante partij dan in de meeste andere delen van de wereld. De lokale zoekmachine Baidu, die zich eveneens aan de censuurwetgeving houdt, is ruimschoots marktleider.