AMSTERDAM - Google lanceert een dienst voor bestandsopslag op internet. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat gebruikers binnenkort ieder gewenst bestand kunnen bewaren binnen online kantoorpakket Google Docs en Google Apps, de zakelijke clouddienst van het bedrijf.

Tot dusverre konden gebruikers van Google Docs alleen bestanden opslaan die met het online kantoorbewerkingspakket geopend kunnen worden, zoals tekstbestanden, PDF's, presentaties en spreadsheets.

In de komende weken krijgen gebruikers echter de mogelijkheid om ieder willekeurig bestand te uploaden en bewaren, zoals het niet groter is dan 250 megabyte, aldus het bedrijf. In totaal staat ze vooralsnog een gigabyte aan opslagruimte ter beschikking, wat tegen betaling kan worden uitgebreid.

Google werkt bovendien samen enkele partners die bijpassende software hebben ontwikkeld. Met Memeo Connect kunnen gebruikers bijvoorbeeld bestanden synchroniseren tussen hun computers en hun online opslagruimte, en Apps-klanten kunnen met Syncplicity online backups beheren.

Logisch

De lancering van de online bestandsopslag is een logische stap. Google heeft zijn aanbod van online diensten - het zogenoemde cloud computing - de laatste jaren sterk uitgebreid. Naast webmaildienst GMail zijn er nu onder meer Google Docs en het experimentele Google Wave.

Bovendien presenteerde het bedrijf eind vorig jaar zijn Chrome OS, een licht besturingssysteem voor netbooks, waarbij alle applicaties vanaf internet draaien. Online opslagruimte zou voor Chrome OS een waardevolle aanvulling zijn.

GDrive

Al jaren gaan geruchten over plannen van Google voor de lancering van een online harde schijf, de GDrive. Die staken voor het eerst de kop op nadat Google in 2004 GMail lanceerde. Die had een destijds unieke opslagcapaciteit van een gigabyte, die bovendien steeds verder toenam.

Toch mag de online opslagruimte die het bedrijf nu presenteert volgens Google geen GDrive genoemd worden. Gevraagd waarin de nieuwe dienst daar dan precies van verschilt, antwoordt een zegsman tegenover technologiesite Techcrunch: "Dat is moeilijk te zeggen, want de GDrive bestaat niet."