SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse internetbedrijf Google dreigt zich terug te trekken uit het communistische China. Google is niet meer bereid censuur toe te passen op de resultaten van zijn zoekmachine.

Google maakte dat dinsdag bekend na de ontdekking van ''uiterst geavanceerde'' computeraanvallen op mailprogramma's van Chinese activisten voor de mensenrechten.

Zeker twintig andere grote westerse bedrijven zouden medio december eveneens het doelwit van hackers zijn geweest.

Google overweegt zijn website google.cn en zijn kantoren in China te sluiten. Het bedrijf wil de komende weken overleg voeren met de Chinese autoriteiten. Google had voor de bekendmaking contact met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrije meningsuiting

"We hebben de ongebruikelijke stap genomen om informatie over de aanvallen te publiceren, niet alleen vanwege veiligheidsredenen en de mensenrechten, maar omdat dit voorval de kern raakt van een veel groter, wereldwijd, debat over vrijheid van meningsuiting," aldus een verklaring van Google.

Moeilijk

Het bedrijf zegt in 2006 schoorvoetend akkoord te zijn gegaan met het censureren van zijn zoekresultaten om de Chinese bevolking van informatie te kunnen voorzien, maar nu is de maat vol. "De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke", aldus Google, "en we weten dat dit mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben."