AMSTERDAM - Telefoonfabrikant HTC, mobiele provider T-Mobile en Google onderzoeken klachten over instabiele mobiele breedbandverbindingen op de Nexus One, de mobiele telefoon die Google eerder deze maand lanceerde.

Het toestel is in de Verenigde Staten sinds een week verkrijgbaar. Op gebruikersfora van Google en T-Mobile regent het sindsdien klachten van gebruikers die zeggen dat hun 3G-verbinding voortdurend wegvalt.

Het gaat daarbij om klanten van T-Mobile. De Nexus One is in de Verenigde Staten op dit moment los te koop, of in combinatie met een tweejarig abonnement bij die provider. Samen met een telefooncontract is het toestel goedkoper.

Traag

Volgens veel klagers schakelt de telefoon voortdurend tussen 3G en het tragere Edge-netwerk. Ook zou de 3G-verbinding, als die wel werkt, maar lage snelheden leveren. Sommige klagers menen dat het toestel verantwoordelijk is: andere telefoons zouden op dezelfde tijd en plaats wel een stabiele verbinding krijgen via het netwerk van T-Mobile.

Onderzoek

Tegenover technologiesite Betanews zegt een woordvoerder van HTC, de fabrikant van het toestel, dat het bedrijf op de hoogte is van de klachten. HTC, T-Mobile en Google zouden de zaak volgens hem onderzoeken.

Het is niet voor het eerst dat de lancering van een veelbesproken smartphone wordt gevolgd door klachten over gebrekkige verbindingen. Ook over het bereik van de razendpopulaire iPhone van Apple werd in veel landen gemopperd.