EINDHOVEN - Als een robot niet weet hoe hij een krant uit de brievenbus moet halen, kan hij dat over een aantal jaren zelf even opzoeken op een soort Google voor deze apparaten.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt samen met vijf andere Europese onderzoeksinstellingen aan een wereldwijde internetpagina voor robots.

Elke machine kent eigen kunstjes. Via de 'website' gebruiken apparaten elkaars kennis over hoe ze iets moeten doen. De informatie over de handelingen kunnen ze zelf uploaden.

Hierna verleert de robot het niet meer. ''Dan hoeven ze niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. De database is voor en door robots'', zei maandag projectleider René van de Molengraft.

Drankjes inschenken

Hij verwacht dat over tien tot vijftien jaar androïden in ziekenhuizen drankjes kunnen inschenken voor patiënten en vloeren kunnen dweilen en daar komen steeds meer taken bij.

Als er vele duizenden robots bij komen die allemaal van elkaar leren, zijn de functies oneindig, aldus de deskundige. Het project begint deze week en duurt vier jaar.