PARIJS - De Franse regering buigt zich over een voorstel om advertentie-inkomsten van internetbedrijven te belasten.

Deze zogenoemde 'Google-belasting' moet onder meer terechtkomen bij musici, die lijden onder het illegale downloaden via internet. Ook andere culturele uitingen moeten ermee worden beschermd.

Het voorstel van een regeringscommissie lekte donderdag uit via de Franse krant Libération.

De belasting zou jaarlijks 50 miljoen euro kunnen opleveren, maar de concrete invulling is nog niet bekend. De commissie stelt voor om het plan op Europees niveau aan te kaarten. Dit betekent echter niet dat Frankrijk het niet alleen wil invoeren, aldus commissievoorzitter Patrick Zelnik.

Advertentieopbrengsten

Zelnik is een platenproducent. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor muziekopnamen van Carla Bruni-Sarkozy, de vrouw van president Nicolas Sarkozy.

Volgens Zelnik raakt zijn plan slechts een klein deel van de inkomsten van Google. Jaarlijks zou de internetgigant in Frankrijk 800 miljoen euro aan advertentieopbrengsten binnenhalen.

Reactie Sarkozy

De Franse tak van Google liet in een reactie weten te hopen dat Frankrijk eerder innovatie stimuleert dan nieuwe belastingen invoert. Het bedrijf wacht nu de reactie van president Sarkozy af.

Een denktank van digitale media in Frankrijk, Renaissance Numérique, noemde de belasting ''oneerlijk''. ''Internetadverteerders noch internetaanbieders beroven artiesten van hun inkomsten'', aldus de organisatie in een verklaring.