HOOFDDORP - Piraterijbestrijder Brein heeft vorig jaar 615 illegale websites afgesloten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Dat maakte de organisatie, die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, donderdag bekend.

Onder de afgesloten websites zaten onder meer 393 zogeheten bittorrent sites, die via links verwijzen naar illegale content en 38 video streaming sites. Brein verwijderde verder 37.441 advertenties, die via internet illegale handel aanboden.

Ook voerde de organisatie 455 acties uit tegen de verkoop van illegale discs. Brein nam daarbij samen met de politie 183.713 illegale schijfjes in beslag, blijkt uit het jaaroverzicht van Brein.

Mininova

Een mijlpaal noemt Brein ook het vonnis tegen de illegale downloadsite Mininova. Daarin bepaalde de rechter dat de eigenaren alle links naar illegale content op de site moesten verwijderen.

Zij besloten alleen nog links te plaatsen waarvoor zij licenties hebben van de rechthebbenden. ''Het aanbod op de site kromp van ongeveer 1,3 miljoen links naar zo'n tienduizend.''

Ook tegen de Zweedse website The Pirate Bay kreeg Brein een dergelijk verbod. Als de Pirate Bay de illegale links niet van de site haalt, gaat Brein van serviceproviders vorderen dat ze de toegang tot de site blokkeren, zei Breindirecteur Tim Kuik. De illegale website heeft daarvoor de tijd tot 1 maart.