AMSTERDAM - Na het bekend worden van de eerste winstcijfers van internetwarenhuis Amazon.com, vragen veel analisten zich af waarom die webwinkel het wèl goed doet, in tegenstelling tot vele anderen.Het schrappen van de transportkosten bij bestellingen boven de 99 dollar (€111) wordt gezien als een maatregel die veel effect heeft gehad en die in de nabije toekomst nog veel effect zal hebben.

Bekijk de video

Amazon besloot vanaf juni 2001 geen transportkosten (shippingcosts) meer te rekenen voor bestellingen die bij elkaar boven de 99 dollar uitkwamen. "Een geweldig idee", vindt Forrester-onderzoeker Christopher Kelley het. Het laten varen van de transportkosten op grote orders kan een grote stimulans zijn voor de e-commerce, denkt hij.

Naar verwachting zullen veel andere webwinkels de maatregel ook overnemen. "Als Amazon.com niest, merkt de rest van de wereld het", vertelt de marktonderzoeker Ken Cassar van Jupiter Media Metrix in de E-commercetimes

Amazon.com boekte in het vierde kwartaal van 2001 een nettowinst van 5 miljoen dollar. In het laatste kwartaal van 2000 leed Amazon nog een verlies van 545 miljoen dollar. Amazon-topman Jeff Bezos werd in 1999 uitgeroepen tot 'man van het jaar' door het Amerikaanse Time Magazine.

/NETEerste winst voor Amazon.com