BAARN - Met de Vakantiebeurs in aantocht en nu de campagnes voor het boeken van vakanties in volle gang zijn, waarschuwt reiskoepel ANVR voor malafide websites.

Het gaat daarbij veelal om portals die de consument een aanbod van verschillende touroperators voorschotelen, maar zelf als portal het geld innen terwijl niet rechtstreeks bij hen geboekt kan worden. Dat meldde de ANVR donderdag.

''In geval van faillissement van een internetbedrijf dat wel de gelden int maar vervolgens doorverwijst voor het daadwerkelijk boeken, kunnen reizigers geen beroep doen op het garantiefonds SGR'', aldus de ANVR.

Volgens de branchevereniging stellen veel websites ten onrechte dat 'alle deelnemende reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR/SGR'. ''Daardoor wordt de consument misleid.''

Geen reisonderneming

De ANVR wijst erop dat portals zelf, een soort startpagina's, geen reisonderneming zijn en dus ook geen lid kunnen zijn.

De reiskoepel noemt specifiek een paar sites die zich daaraan schuldig maken zoals vakantiewaardebon.nl en boekvandaag.nl.

Ook gebeurt het volgens de ANVR dat reisondernemingen die wel zijn aangesloten bij de ANVR of SGR, soms helemaal niet bekend zijn met de website die reizen van hen aanbiedt. Op anvr.travel en sgr.nl kunnen mensen zien of organisaties waarvan vakanties worden aangeboden, echt lid zijn.

Het is niet zo dat de ANVR het boeken van reizen via internet wil ontmoedigen, integendeel. ''Maar de klant moet goed opletten bij wie hij boekt en vooral aan wie hij betaalt. Een portal kan geen geld innen.''

Geen garantie

Verder stelt de ANVR dat in Nederland reisondernemingen actief zijn die klanten geen garantie geven in het geval van een faillissement, wat in Nederland wel verplicht is. De ANVR heeft de Consumentenautoriteit (CA) daar regelmatig van op de hoogte gesteld, maar tot dusver zonder succes.

''We vinden dat de CA hard en duidelijk moet optreden'', aldus de ANVR. Laat de CA dat na, dan overweegt de ANVR zelf juridische stappen. ''Het gaat hier immers om oneerlijke concurrentie.''