AMSTERDAM - De straling van mobiele telefoons zorgt er mogelijk voor dat mensen minder snel de ziekte van Alzheimer krijgen. Tot die opmerkelijke conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Onderzoekers van het Alzheimer's Disease Research Centre in Florida stelden 96 muizen twee uur per dag bloot aan elektromagnetische velden van mobiele telefoons. De kooien van de dieren stonden in totaal ruim negen maanden in een cirkel rondom een grote telefoonantenne.

Veel van de muizen waren speciaal voor het experiment gefokt en genetisch zo gemanipuleerd dat ze een zeer hoge kans hadden om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Opknappen

Maar al snel bleek dat dieren die van jongs af aan werden blootgesteld aan de elektromagnetische straling, net zo goed bleven presteren bij intelligentie- en geheugentests als hun soortgenoten die geen ‘Alzheimer-genen’ hadden.

Oudere muizen die al aan Alzheimer gerelateerde mankementen vertoonden, knapten zelfs weer op toen hun kooi in de buurt van de telefoonantenne werd geplaatst.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

Mechanisme

“Het zal nog wat tijd kosten om te bepalen door welke mechanismen dit positieve effect op het geheugen wordt veroorzaakt”, verklaart hoofdonderzoeker Gary Arendash op BBC News.

“Maar één ding is duidelijk: de cognitieve voordelen op de lange termijn van de blootstelling aan elektromagnetische velden bestaan echt”, aldus Arendash. “We zagen die voordelen heel duidelijk bij de behandeling van zowel Alzheimer-muizen als gewone muizen.”

Tumoren

De elektromagnetische velden hadden verder overigens geen invloed op de gezondheid van de muizen. Er werden volgens de wetenschappers geen tumoren gevonden in de hersenen van de dieren en ook hun andere organen functioneerden normaal.