AMSTERDAM - Een man wiens signalement in het najaar van 2008 naar eigen zeggen onterecht werd vermeld op de website overvallersgezocht.nl, heeft van justitie een schadevergoeding van 2500 euro gekregen.

Nadat zowel politie en justitie als de Nationale Ombudsman vorig jaar al vast hadden gesteld dat de beelden van de man niet op de site hadden gemogen, kwamen de partijen woensdag tot een schikking.

Dat maakte de advocaat van de man donderdag bekend.

Boodschappen

De man deed in oktober 2008 boodschappen in een supermarkt in Uithoorn. Het personeel vermoedde dat hij een overval voorbereidde en schakelde de politie in.

Deze plaatste beelden en een beschrijving van de man op de site over gezochte overvallers. Toen de advocaat van de man een officiële klacht tegen politie en justitie indiende, werd het signalement van de site verwijderd en boden de instanties excuses aan.

Nationale Ombudsman

Later boog ook de Nationale Ombudsman zich over de kwestie. Hij oordeelde dat met de vermelding de privacy van de man ten onrechte ernstig was geschonden, omdat er te veel twijfels waren over of hij daadwerkelijk iets kwaads in de zin had.

In juli 2008 openden de politie en het Openbaar Ministerie (OM) de website overvallersgezocht.nl, met daarop foto's en beschrijvingen van gezochte verdachten.

Hoewel de foto van de man vorig jaar al van de site werd gehaald zwerft het beeld volgens de advocaat nog steeds rond op het internet. Justitie heeft beloofd zich in te zetten die beelden voorgoed van het web te krijgen