LEEUWARDEN - Internetrijwielspecialist Bikemotion.nl heeft een kort geding tegen Batavus aangespannen. De fietsenfabrikant vraagt 'normale' rijwielzaken geen fietsen aan Bikemotion door te verkopen. Batavus verwijt Bikemotion dat deze Batavus-fietsen niet-afgemonteerd aan klanten levert. Donderdag staan de partijen voor de rechtbank in Leeuwarden tegenover elkaar.

Bikemotion is een bedrijf dat onafgemonteerde fietsen van rijwielzaken koopt en die in dezelfde staat via internet aanbiedt. Daardoor kunnen Nederlandse topmerken als Batavus, Gazelle, Union en Sparta tot 25 procent goedkoper worden aangeboden. Twee jaar geleden besloot Batavus al te stoppen onafgemonteerde fietsen aan Bikemotion te verkopen. De internetfietswinkel spande daarop ook een kort geding aan en verloor dat. Bikemotion wil dat Batavus toestaat dat fietsenwinkels aan hun bedrijf blijven leveren.

Retailorganisatie Euretco, bekend van Profiel 'de Fietsspecialist' en Fietswereld, ziet Bikemotion als een gevaar. Zij erkent dat als Batavus-fietsen bij Bikemotion te koop staan, Euretco minder Batavus-fietsen gaat afnemen. Batavus erkent dat zij in een moeilijk parket zit. "Euretco stelde ons twee jaar geleden voor de keuze. Of alleen aan winkels van Euretco leveren of niet.

Uiteindelijk was leveren aan Euretco commercieel aantrekkelijker. Maar eigenlijk willen we aan iedereen verkopen, mits de fietsen worden afgemonteerd", aldus een woordvoerder van Batavus. De Heerenveners zijn bang dat fietsenkopers hun fietsen fout monteren. Kopers zouden ongelukken veroorzaakt door foute montage op Batavus kunnen verhalen.

De eigenaar van de internetfietswinkel heeft in Noord-Holland ook drie 'echte' fietszaken, Vriends' Tweewielercentrum genaamd. Een woordvoerder ervan zegt dat fietsmarktleider Euretco de beide partijen tegen elkaar uitspeelt. "Euretco wil haar grote vinger in de pap behouden. Daarom wil zij dat alleen 'echte' rijwielzaken fietsen verkopen. Euretco dreigt de fabrieken die niet meewerken uit te sluiten van haar netwerk. Daardoor kan bijvoorbeeld Batavus haar fietsen niet meer via winkels als Profiel en Fietswereld verkopen. Zij zitten dus in een spagaat."

Advocaat J. van Rhijn van Bikemotion zegt dat het bedrijf helemaal niet hoeft af te monteren en dat Batavus het argument van het afmonteren als drogreden gebruikt. "Bij de gebruiksaanwijzing bij de fiets staat duidelijk hoe de koper kan afmonteren, met het advies naar de dealer te gaan", aldus Van Rhijn.