AMSTERDAM - Google heeft dinsdag in Californië zoals verwacht een eigen mobiele telefoon gepresenteerd. Het toestel, de Nexus One, is alleen via de website van het bedrijf verkrijgbaar.

Daartoe lanceerde Google een eigen online verkoopkanaal, waar in een later stadium ook andere toestellen verkrijgbaar zullen zijn die gebruikmaken van Googles mobiele platform Android.

Belangstellenden kunnen nu kiezen tussen een Nexus One van 179 dollar in combinatie met een abonnement bij de Amerikaanse vestiging van T-Mobile, of een losse telefoon van 529 dollar.

Die worden alleen verstuurd naar Amerikaanse klanten en naar gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Hong Kong.

Nederland

Het bedrijf zegt echter hard te werken aan uitbreiding van het aantal telecomproviders en landen. Een woordvoerder van Google meldt dat de telefoon in het voorjaar in Nederland verkrijgbaar is.

Over de prijs en de exacte datum is nog niets bekend. Ook hier wordt de Nexus One alleen via internet verkocht.

HTC

De Nexus One is gemaakt door mobieltjesfabrikant HTC en is voorzien van de nieuwste versie (2.1) van Googles mobiele besturingssysteem Android. Volgens Google gaat het om de snelste 'superphone' tot nu toe, zoals het bedrijf de nieuwste generatie geavanceerde smartphones noemt. Het toestel maakt gebruik van de zeer snelle Snapdragon-processor.

De Nexus One beschikt, net als bijvoorbeeld de iPhone, over een groot aanraakscherm. Een fysiek toetsenbord ontbreekt. Voor tekstinvoer kunnen gebruikers echter ook kiezen voor spraakherkenning.

Advertenties

Het is voor het eerst dat Google de consumentenmarkt rechtstreeks bedient met hardware. Het internetbedrijf werd groot met een zoekmachine, webdiensten en de daaraan gekoppelde advertenties.

Advertenties zijn volgens het bedrijf ook de belangrijkste beweegreden achter de lancering van de telefoon. Hoe meer tijd mensen op internet doorbrengen, hoe meer advertenties ze daarbij tegen komen, redeneert Google. Juist in mobiel internet ziet het bedrijf veel groeimogelijkheden.

Concurrent

De stap betekent dat Google in zekere zin een concurrent wordt van zijn eigen partners: tot nu toe liet Google andere bedrijven telefoons met Android aanbieden, en leverde en beheerde het zelf alleen de software.

Ook verhevigt het bedrijf met de lancering van de Nexus One de concurrentie met Apple, waarmee het traditioneel warme banden onderhield. De relatie bekoelde het afgelopen jaar merkbaar nadat Google zich steeds meer begaf op markten waar de maker van de iPhone ook actief is, met de lancering van een webbrowser (Chrome), een besturingssysteem (Chrome OS) en het Androidplatform en de daaraan gekoppelde softwaredienst Android Market.

Google presenteert telefoon