LONDEN/SYDNEY - Taalgebruik op internet 'verdringt' de Engelse taal, omdat internetgebruikers massaal op eigen wijze gespelde woorden en teksten publiceren.

Dat stelt David Crystal, een linguïst verbonden aan de Universiteit van Wales, dinsdag in internationale, Engelstalige media.

Voor het eerst in eeuwen tijd worden teksten via internet massaal verspreid, zonder dat de teksten eerst gecorrigeerd worden. Daardoor spellen de vele 'schrijvers' in blogs en chatrooms woorden op hun eigen, vaak fonetische manier.

Thx

De verkeerd gespelde woorden zouden op den duur hun intrede kunnen doen in de Engelse taal, aldus Crystal. Bekende uitdrukkingen op internet als thx, wat staat voor thanks (dankjewel), en 2morro (tomorrow oftewel morgen) kunnen zo over vijftig jaar gelden als officiële spelling.

Niet relevant

Pas in de achttiende eeuw werd de Engelse taal gestandaardiseerd. Volgens Crystal zijn de meeste spellingsregels echter niet relevant, omdat de betekenis van een woord niet verandert door een extra h of t. Ondanks de opkomende nieuwe woorden stelt hij dat het belangrijk is dat kinderen de officiële Engelse taal goed leren, omdat het bewijst ''dat je een goede opleiding hebt genoten''.