AMSTERDAM - Apple presenteert eind deze maand zijn veelbesproken tabletcomputer. Het apparaat is sterk gericht op gebruik van multimedia.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen die van de plannen van Apple op de hoogte zouden zijn. Apple zelf weigert tegenover de krant zoals gebruikelijk commentaar op 'geruchten en speculatie'.

Apples tabletcomputer, die volgens veel geruchten 'iSlate' zou gaan heten, is toegesneden op gebruik van multimedia. Gebruikers kunnen op het apparaat films bekijken, muziek luisteren, spelletjes spelen, internetten en digitale boeken, kranten en tijdschriften lezen.

Kranten

Die laatste functie zou volgens de bronnen van de Wall Street Journal moeten leiden tot een nieuw digitaal medium: kranten en tijdschriften zouden bijvoorbeeld kunnen worden uitgebreid met bewegende beelden, interactieve graphics en continu ververste nieuwsblokjes. De grens tussen krant en website zou zo vervagen.

Eerder werd al duidelijk dat Apple veel verwacht van de samenwerking met nieuwsmedia. In oktober lekten op internet beelden uit van een interne presentatie van hoofdredacteur Bill Keller van de New York Times. Die zei dat hij druk bezig is om de krant te laten verschijnen op een aantal met name genoemde digitale platforms, zoals "iPhone Apps, WAP, of de aankomende 'Apple slate'".

San Francisco

Apple zou het tablet mogelijk tussen 25 en 27 januari willen presenteren tijdens een bijeenkomst in het Yerba Buena Center in San Francisco, een lokatie die het bedrijf vaker gebruikte voor productlanceringen

Het apparaat zou niet onmiddellijk in de winkels liggen, maar pas in maart. Apple kan de tussenliggende maanden gebruiken om mediabedrijven warm te maken om hun medewerking aan het apparaat te verlenen.