DEN HAAG - Oude mobieltjes kunnen voortaan worden ingeleverd via de brievenbus. TNT Post heeft samen met telecombedrijf T-Mobile een landelijk programma opgezet dat mobieltjes milieuvriendelijk recyclet.

De mobieltjes die niet meer bruikbaar zijn, worden na ontvangst uit elkaar gehaald. Andere telefoons komen na een veiling in grote partijen elders terecht. De opbrengst van het programma komt ten goede aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en War Child, organisaties waarvoor TNT Post en T-Mobile zich al jaren inzetten.

Beide bedrijven lieten dinsdag weten te hopen dat andere partijen zich bij het initiatief aansluiten.

Voor het opsturen van een oud mobieltje is een speciale antwoordenvelop nodig die bij het postkantoor kan worden opgehaald. T-Mobile zamelt de telefoons ook in via de eigen winkels.

Vergoeding

Concurrent Vodafone maakte maandag een eigen inzamelingsactie bekend. Deze maand kunnen klanten bij aanschaf van een nieuw toestel hun oude mobiele telefoon inleveren. Zij krijgen daarvoor een vergoeding, afhankelijk van het type toestel. Het gaat om een proef. Vodafone wil na januari bekijken hoe recycling structureel onderdeel kan worden van zijn productaanbod.

Op de Nederlandse markt bevinden zich naar schatting meer dan twintig miljoen ongebruikte toestellen, aldus de telecomaanbieder. De toestellen kunnen veelal goed worden hergebruikt in ontwikkelingslanden.