AMSTERDAM - Een samenwerkingsverband tussen een groot aantal filmstudio's en technologiebedrijven presenteert later deze week een systeem dat het makkelijker moet maken om digitale films overal mee naar toe te nemen en te bekijken. Grote afwezige bij het project is Apple.

Dat schrijft de New York Times maandag. Volgens de krant geven onder meer Warner Bros., NBC, Sony, Paramount, Microsoft, Cisco en Intel inzicht in hun plannen op de CES, een grote beurs voor consumentenelektronica die woensdag van start gaat in Las Vegas.

De bedrijven werken samen in het Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), dat er voor moet zorgen dat digitale films net zo aantrekkelijk worden als dvd's. Op dit moment zijn legaal via internet gekochte films vaak alleen te bekijken op specifieke apparatuur, zoals de computer waarop ze gekocht zijn. Het is - anders dan bij dvd's - daardoor doorgaans niet mogelijk om een film bijvoorbeeld mee te nemen naar vrienden en daar te bekijken.

Aankoopbewijs

Een nieuwe standaard van DECE moet daar een einde aan maken. Volgens het systeem zou van iedere digitale film op internet een aankoopbewijs bewaard worden. Alle apparatuur die DECE ondersteunt, kan zo online controleren of iemand een film daadwerkelijk heeft gekocht. Consumenten kunnen zo bijvoorbeeld in een hotelkamer toegang krijgen tot hun hele filmcollectie, maar ook op een geschikte mobiele telefoon.

Doorbraak

Het systeem moet zorgen voor een doorbraak van digitale films. Op dit moment geven de meeste consumenten nog de voorkeur aan films op fysieke media, zoals dvd's, die niet worden gehinderd door allerlei technische belemmeringen.

Ook moet de standaard voorkomen dat straks één bedrijf de markt voor digitale films beheerst, zoals Apple nu doet op de markt voor muziekdownloads. Ieder bedrijf kan een online winkel beginnen die gebruik maakt van DECE.

Apple

Apple zelf is de grote afwezige in het samenwerkingsverband. Het technologiebedrijf, dat via zijn online winkel iTunes al actief is op de filmmarkt, zou samen met filmstudio Disney aan een eigen alternatief systeem werken. Ook daarvan krijgen bezoekers van CES volgens de New York Times een eerste indruk.