AMSTERDAM - iPods vormen geen risico voor het hoorvermogen door onvoorzicht handelen van de maker. Dat bepaalde een Amerikaanse rechter in een hoger beroepszaak tegen producent Apple.

Twee Amerikanen, Joseph Birdsong en Bruce Waggoner, klaagden Apple in 2006 aan omdat de koptelefoon van iPods gehoorschade zou bevorderen en omdat het apparaat niet beschikt over een decibelmeter. iPods kunnen maximaal 115 decibel produceren.

De rechter bevestigde een eerdere uitspraak uit 2008 door erop te wijzen dat de aanklacht hypothetisch is: Birdsong en Waggoner hebben zelf nooit gehoorschade opgelopen. Ze wijzen hooguit op de risco's voor andere gebruikers, terwijl er helemaal geen gevallen van gehoorschade door iPods bekend zijn, aldus (pdf) rechter Thomson.

Waarschuwing

Apple heeft sinds 2001 zo'n 220 miljoen iPods verkocht. De rechter wees tijdens de zitting in San Francisco op de waarschuwing voor 'permanente gehoorschade door hoge volumes' die Apple bij elke verkochte iPod stopt en op zijn website heeft staan.

De rechter onderschrijft de opmerking van de aanklagers dat iPods het potentieel schadelijke geluidsniveau van 115 decibel zo'n veertien uur kunnen volhouden. "Maar dat suggereert alleen maar dat gebruikers de mogelijkheid hebben om iPods op een gevaarlijke manier te gebruiken, en niet dat het product zelf tekort schiet."