AMSTERDAM – Cybercriminelen zullen zich in 2010 in toenemende mate richten op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Dat stelt McAfee, maker van beveiligingssoftware, in een nieuw rapport waarin het bedrijf de verwachtingen voor komend jaar uiteenzet.

Naar mate het aantal gebruikers op sociale netwerksites groeit, zullen ook de gevaren voor dergelijke sites en hun gebruikers steeds gecompliceerder worden, stelt McAfee.

“Criminelen zullen misbruik maken van het feit dat mensen makkelijker klikken op linkjes wanneer die door vrienden worden gestuurd. Linkjes die ze anders niet zo snel zouden vertrouwen,” zo is te lezen in het rapport.

Volgens McAfee is Twitter zeer kwetsbaar door de zogenoemde 'URL-Shortner' die de netwerksite gebruikt.

Bij gebruik van dergelijke ‘verkortingen’ wordt niet de volledige URL weergegeven bij hyperlinks en kunnen mensen dus niet van tevoren zien waar ze terechtkomen wanneer ze op een dergelijke link klikken.

Chrome

McAfee schrijft in het rapport dat ook gebruikers van producten van Adobe, en dan met name Acrobat Reader en Flash, in 2010 extra gevaar zullen lopen. Tevens zou Google’s besturingssysteem Chrome “een nieuwe mogelijkheid vormen voor makers van malware om slachtoffers te maken”.

Het bedrijf verwacht tevens dat Trojans slimmer en gevaarlijker zullen worden en zich in toenemende mate richten op het achterhalen van bankgegevens van internetters.