AMSTERDAM - Internetbedrijf Google gaat vanaf januari zelf een mobiele telefoon van HTC verkopen. Het toestel werkt op het netwerk van T-Mobile, en is voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar. Dat berichten diverse media woensdag.

Google organiseert op 5 januari een persconferentie over Android, het mobiele besturingssysteem dat het bedrijf zelf ontwikkelde, waar de 'Nexus One' naar verwachting zal worden gepresenteerd.

Er zijn wereldwijd al zo'n 14 Android-toestellen beschikbaar, maar de lancering van de Nexus gaat gepaard met een nieuwe versie van het 'open source'-platform.

De Nexus moet het bescheiden marktaandeel van Android (momenteel ongeveer 4 procent van alle smartphones in de VS) en het gebruik van Google-diensten opkrikken.

Prijs

Volgens een uitgelekt verkoopdocument verschilt de prijs van het toestel weinig van andere smartphones; de telefoon zou 530 dollar kosten, voor een toestel met tweejarig abonnement moeten kopers straks 180 dollar neertellen.

Kopers kunnen maximaal vijf toestellen per persoon bemachtigen, zo blijkt uit de - vermeende (pdf) - verkoopvoorwaarden. Eerder doken video's op van mensen die de telefoon al hebben bemachtigd.

Of de Nexus op de Nederlandse markt komt, is ook onderwerp van speculatie.

Strategie

De strategie van Google lijkt op die van computermaker Apple, die ook een eigen smartphone, de iPhone, aanbiedt bij een exclusieve telecomprovider. Google hoopt daarnaast dat Android, en de daaraan gekoppelde Android Market, net zo'n succes wordt als Apples iPhone OS en App Store.

Ook RIM, maker van de Blackberry, heeft een populair ecosysteem van toestellen en besturingssysteem - al worden Blackberry-gebruikers niet beperkt tot maar een telecomprovider.