AMSTERDAM - Een sms die met nieuwjaar wordt verzonden, kan tot drie dagen later aankomen. Een sms die na 72 uur nog niet is aangekomen wordt verwijderd, legt een woordvoerder van KPN uit.

Tijdens de jaarwisseling worden binnen enkele uren miljoenen sms'jes verstuurd. "Als de computers die het versturen regelen overbelast raken, komen de sms'jes in een buffer terecht. Zodra het minder druk wordt, biedt de computer de sms'jes in de buffer om de zoveel tijd opnieuw aan."

Een telefoon die uitstaat, kan echter geen sms'jes ontvangen. Als een sms na drie dagen nog niet is opgehaald, wordt hij verwijderd. "Er zijn veel telefoons die al jaren ergens in een kast liggen, het zou onze systemen onnodig belasten als we de sms'jes aan zulke telefoons blijven aanbieden", legt een woordvoerder van Vodafone uit.

Miljoenen

KPN verwerkte vorig jaar rond de jaarwisseling 23,5 miljoen sms'jes. De woordvoerder heeft geen idee hoeveel het er dit jaar worden. Vodafone verwerkte er 22,1 miljoen en verwacht dit jaar een stijging van 'enkele miljoenen'.

Ook T-Mobile verwacht een stijging. "We zien al een tijd een ontwikkeling dat er meer sms'jes worden gestuurd en dat er minder wordt gebeld." Dat is volgens de zegsvrouw van Vodafone logisch. "Als je tussen het geknal staat of aan het feesten bent, gaat sms'en gemakkelijker."

Guur

Ook het weer speelt volgens Vodafone een rol. "Als het buiten ijskoud is, blijven mensen liever binnen en dan bellen ze ook meer." Het KNMI verwacht een gure jaarwisseling.