AMSTERDAM - Een Chinees softwarebedrijfje heeft een besturingssysteem gecreëerd dat uiterlijk amper te onderscheiden is van Microsofts Windows XP, maar in werkelijkheid is gebaseerd op het vrij verkrijgbare Ubuntu, een variant van Linux.

Op de Chineestalige website van het project Ylmf OS is te zien dat de makers hun best hebben gedaan om het uiterlijk van Windows XP zou nauwkeurig mogelijk te imiteren. Dat hebben ze gedaan door de gebruiksinterface aan te passen van Ubuntu, een populaire versie van het opensource besturingssysteem Linux.

In plaats van Microsoft Office wordt het gratis alternatief OpenOffice meegeleverd, en Windows Live Messenger is vervangen door Pidgin. Wel zijn de menu's, icoontjes en bureaubladafbeeldingen dezelfde als op een pc met Windows XP.

Streng

Illegale kopieën van Windows zijn in China zeer wijdverbreid, maar onder Amerikaanse druk treden de autoriteiten in de Volksrepubliek de laatste jaren steeds strenger op tegen softwarepiraterij.

Celstraffen

In augustus werden vier medewerkers van het bedrijfje 'Tomato Garden' bijvoorbeeld veroordeeld tot celstraffen van twee tot 3,5 jaar en forse boetes, omdat zij een uiterst populaire gekopieerde versie van Windows XP verspreidden waarin Microsofts antipiraterijmaatregelen waren uitgeschakeld. Hun product zou zo'n tien miljoen gebruikers hebben gehad.

Mogelijk hopen de makers van Ylmf OS juridische problemen te voorkomen door alleen het uiterlijk van Microsofts software na te maken.