AMSTERDAM - Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, heeft in Nederland in november fors aan marktaandeel gewonnen. Gemeten in omzet steeg het marktaandeel tot 55 procent.

Dat blijkt uit maandag vrijgegeven cijfers van marktonderzoeksbureau GfK Retail & Technology. Microsoft bracht Windows 7 op 22 oktober op de markt. In de laatste weken van oktober had het besturingssysteem een marktaandeel van 15 procent, gemeten in omzet.

De winst van Windows 7 gaat voornamelijk ten koste van andere besturingssystemen van Microsoft, zoals XP en Vista.

In november werd, net als in de maand daarvoor, 94 procent van de computers met een Microsoft-systeem verkocht.

Populariteit

''De snelle opkomst van Windows 7 is waarschijnlijk voornamelijk te danken aan de populariteit onder consumenten'', aldus Tessa Holzenbosch, consultant bij GfK. Dat blijkt uit het relatief hoge marktaandeel (61 procent) van '7' op laptops.

''Zakelijke klanten maken voornamelijk gebruik van desktops, waar het aandeel iets lager ligt. Blijkbaar zijn zijn zij nog iets voorzichtiger.''

Vista

''De introductie van Windows 7 lijkt tot nu toe succesvoller te verlopen dan die van voorganger Windows Vista'', aldus Holzenbosch.

Vista had na een maand een marktaandeel van 46,5 procent op laptops. Op Vista kwam veel kritiek, onder meer vanwege problemen met de ondersteuning van randapparatuur zoals printers.